CentOS - linuxová distribuce do počítače i kiosku Funguje na počítači

Zajímavá, zatím nepříliš známá linuxová distribuce, která se vyznačuje minimálními nároky na hardware. Vhodná pro programování specifických aplikací a použití např. pro systému jako jsou informační kiosky. Ke stažení ve 32-bitové i 64-bitové verzi.

Linuxových distribucí je několik desítek, mnohé ani zběhlí uživatelé neznají. CentOS je jednou z nich, není příliš známá. Přesto má co nabídnout, je k dispozici zcela zdarma a to ve verzi 32-bitové i 64-bitové. CentOS je komunitně vyvíjená distribuce. Vyniká minimálními nároky na hardware, tedy je možno ji používat na slabších počítačích či v zařízeních, jako jsou informační kiosky. Umožní také spuštění pouze konkrétní aplikace bez samotného OS, což je vhodné např. právě pro kiosek, kde uživateli předkládáte pouze upravený prohlížeč.

Základem je distribuce RedHat, ze které CentOS vychází. Je určena zejména pro pokročilejší linuxové nadšence a programátory, kteří potřebují minimalistický OS a chtějí programovat aplikace pro různá zařízení. Systém však není žádnou zaostalou „slepeninou", nabízí plnohodnotné prostředí a poměrně slušnou základní výbavu a je k němu dostupná oficiální příručka. Na webu najdeme průvodce instalací, nasazením a správou tohoto OS. Bohužel není v české verzi, jako například velmi oblíbená distribuce Ubuntu a jeho příbuzné odnože.

CentOS nabízí:

  • plnohodnotnou linuxovou distribuci založenou na RedHat
  • minimální nároky
  • možnosti nasazení na jiná zařízení než běžné počítače, např. informační kiosky
  • 32 i 64-bitová verze
  • určena zejména pro pokročilejší linuxové uživatele
  • vhodný k provozu pod virtuálním počítačem právě díky nízkým nárokům
  • na webu příručka systému s popisem instalace, nasazení a správy

CentOS nabízí uživatelům plnohodnotnou linuxovou distribuci, která vyniká nízkými nároky a možnostmi pro programování specifických aplikací, možností spustit jen konkrétní aplikace (např. prohlížeč). Je vhodná k nasazení i pro jiná zařízení a cestu si najde zejména k pokročilejším uživatelům. Díky nízkým nárokům také vhodný pro provoz ve virtuálním prostředí. Lze si stáhnout i minimální distribuci či Live verzi.

Stáhnout CentOS (690 MB) - Linux - Obraz tzv. LiveCD disku, které se spustí přímo z CD nemusí se instalovat, ale většinou instalaci i podporuje.


12345 (5 = nejlepší) Ohodnoťte CentOS

Líbí se vám CentOS? :
Operační systém: Linux
Jazyk: Anglický
Instaluje se: Ano
Jednoduchá instalace: Ne

Šťítky: linuxové distribuce

Kód pro sdílení článku: (zobrazit »)

Odkaz:

HTML kód:

Kód do fóra:

Počet komentářů: 0 (Ukaž komentáře) | Přidat komentář |
|
Informační e-mailDoporučit článek kamarádovi / kamarádce (e-mailem)

MP3: Vivaldi , Jaromír Nohavica MP3
Programy: AVG zdarma , avast! Free Antivirus , OpenOffice.org , online ICQ , Verdict Free anglicko český slovník , CCleaner, KMPlayer
Video: Vyprávěj , iVysílání
Ostatní: SMS zdarma do všech sítí , Seriály online , CCCP kompletní video kodeky , Online disk Dropbox s 500 MB bonusem.