Čtenářský deník v MP3 - aneb povinná četba do přehrávače Je česky Funguje ve webovém prohlížeči

Přinášíme vám klasická díla české literatury, která jsou povinnou četbou ve formátu MP3 pro příjemný poslech.

Čtenářský deník ve formátu MP3 je nový projekt Českého rozhlasu, který tímto zpřístupňuje díla české (a zahraniční) literatury, kterou jsou obsaženy v povinné četbě. Přibývá tak další možnost pro všechny, ale zejména pro žáky a studenty, jak se k těmto (většinou) klasickým dílům literatury dostat. Může tak odpadnout pro někoho "otravné" četní, ale také je možno velmi šikovně využít například čas při jízdě autem a dané dílo si poslechnout.

Samotné jednotlivé literární díla jsou k poslechu přímo na stránkách projektu, dále je možno je poslouchat pomocí tzv. streamu ve vašem přehrávači hudebních souborů a nebo - konečně - si je můžete zdarma stáhnout i ve formátu MP3. Jednotlivá díla jsou uspořádána různě. Někdy jsou jednotlivé kapitoly v jednotlivých MP3 souborech jindy je celé dílo v jednom souboru. Kvalita MP3 souborů je 56 kb/s, nicméně se jedná o mluvené slovo, takže poslechová kvalita je výborná. Texty jsou namluveny herci - tedy profesionály, takže se poslouchají poměrně příjemně.

Projekt byl spuštěn v září a díla tedy na něm postupně přibývají, nicméně prozatím na něm můžete nalézt díla těchto autorů: Čech Svatopluk,  Dyk Viktor,  Gellner František, Hašek Jaroslav, Havlíček Borovský Karel, Herrmann Ignát, Jirásek Alois, Klicpera Václav Kliment, Kosmas, Krásnohorská Eliška, Mácha Karel Hynek, Němcová Božena, Neruda Jan, Škvorecký Josef, Tyl Josef Kajetán. Jako "tahák" poté vnímáme například Nerudovy Malostranské povídky, Jiráskovy Staré pověsti české, Haškovy Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války i Máchův Máj, nicméně najdete tam i Němcové Babičku či Kosmovu kroniku českou.

Na konec můžeme říci, že se jedná o velmi zajímavý projekt, který si jistě své návštěvníky najde. Jedná se o svého druhu navázání na tradici čtení literatury v rádiu. Akorát dnes místo rádia přišel na řadu internet a počítače.

Přejít na Čtenářský deník v MP3 - Není závislý na OS


50 % (28 hlasu)12345 (5 = nejlepší) Ohodnoťte Čtenářský deník v MP3
Líbí se vám Čtenářský deník v MP3? :
Operační systém: Není závislý na OS
Jazyk: Český
Instaluje se: Ne

Kód pro sdílení článku: (zobrazit »)

Odkaz:

HTML kód:

Kód do fóra:

Počet komentářů: 2 (Ukaž komentáře) | Přidat komentář |
|
Informační e-mailDoporučit článek kamarádovi / kamarádce (e-mailem)

MP3: Vivaldi , Jaromír Nohavica MP3
Programy: AVG zdarma , avast! Free Antivirus , OpenOffice.org , online ICQ , Verdict Free anglicko český slovník , CCleaner, KMPlayer
Video: Vyprávěj , iVysílání
Ostatní: SMS zdarma do všech sítí , Seriály online , CCCP kompletní video kodeky , Online disk Dropbox s 500 MB bonusem.