Fraps – pořizování snímků a videí z her -

Fraps je neocenitelnou pomůckou, pokud například testujete výkon svého PC ve hrách, nebo se jen chcete ostatním pochlubit obrázkem nebo videem ze hry.

Myslím, že program Fraps vám nemusím dlouze představovat. Pokud ho sami nepoužíváte, určitě jste už o něm alespoň něco slyšeli, například od kamaráda hráče. Přesto určitě neuškodí připomenout si, co všechno tento šikovný prográmek dokáže.

Po krátké instalaci a nastavení (nastavit se musí složka pro ukládání screenshotů a videí a klávesy pro ovládání) je program připraven k použití. Dále doporučuji nastavit si automatické spouštění při startu Windows (o programu pro omezování automatického startu se dočtete zde).

V bodech o tom, co vlastně program dovede:

  • Snímat obrazovku ve hrách (snímky)
  • „Natáčet“ obrazovku ve hrách (videa)
  • Měřit průběžně počet FPS (tzv. snímkovací frekvenci, viz dále)
  • Provést krátkodobé měření snímkovací frekvence (tzv. benchmark)

Program běží na pozadí a nijak se neprojevuje, dokud nespustíte nějakou hru (občas reaguje i na video v přehrávači). Pak si ale můžete v jednom z rohů obrazovky všimnout žlutého čísla, které se skokově mění. Toto číslo značí počet FPS (z angl. Frames-per-Second – snímky za sekundu), které využijí hlavně ti z vás, kteří si rádi hrají s přetaktováním grafické karty. Obecně platí, že čím je číslo větší, tím plynulejší je obraz – obecně doporučovaná nejnižší hodnota je 28-30FPS. Pokud potřebujete FPS změřit přesně, lze za běhu hry pomocí předdefinované klávesy provést tzv. benchmark.

Kromě tohoto měření lze díky Frapsu pohodlně a rychle snímat obrazovku hry nebo nahrávat krátká videa ze hry. Pozor však na velikost obrázků – ty se ukládají v nekomprimovaném formátu (.bmp) a také videí. Po stisknutí vybrané klávesy se uloží aktuální obsah obrazovky do souboru v dané složce (defaultně “C: \Fraps“).

Přímé stažení programu Fraps (1 MB)


12345 (5 = nejlepší) Ohodnoťte Fraps – pořizování snímků a videí z her
Líbí se vám Fraps – pořizování snímků a videí z her? :
Operační systém: Win Me/Win XP
Instaluje se: Ano
Jednoduchá instalace: Ano
Jazyk: Anglický

Kód pro sdílení článku: (zobrazit »)

Odkaz:

HTML kód:

Kód do fóra:

Počet komentářů: 0 (Ukaž komentáře) | Přidat komentář |
|
Informační e-mailDoporučit článek kamarádovi / kamarádce (e-mailem)

MP3: Vivaldi , Jaromír Nohavica MP3
Programy: AVG zdarma , avast! Free Antivirus , OpenOffice.org , online ICQ , Verdict Free anglicko český slovník , CCleaner, KMPlayer
Video: Vyprávěj , iVysílání
Ostatní: SMS zdarma do všech sítí , Seriály online , CCCP kompletní video kodeky , Online disk Dropbox s 500 MB bonusem.