VirusTotal - aneb online antivirus Je česky Funguje ve webovém prohlížeči

logo VirusTotal

Online virový skener, který umožňuje nechat najednou proskenovat soubor v hned několika antivirových programech. Vše online v přímo v okně prohlížeče.

Ano, VirusTotal je online služba, která vám umožní kontrolovat zda určitý soubor, program či dokument je zavirovaný nebo není. Nejedená se tedy o tradiční antivirový program v počítači s funkcí rezidentní ochrany, která kontroluje všechny soubory se kterými chcete pracovat. VirusTotal je služba a to i zajímavě sofistikovaná, která vám zjistí zda určitý soubor je či není infikován určitým počítačovým virem.

Samozřejmě soubor o kterém si nejste jisti, zda není zavirovaný můžete přes webové rozhraní nahrát k online analýze VirusTotalu, který jej zkontroluje hned několika antivirovými programy najednou - doma jich jistě nebudete mít tolik nainstalovaných. Celkem vámi nahraný soubor projde analýzou 38 antivirových a dalších "ochranných" programů. Jsou mezi nimi antiviry jako AVG, ClamAV (můžete si stáhnout jeho verzi pro PC: ClamWin), BitDefender, Avast! a mnohé další.

Co dělá tuto službu zajímavou je malé rozšíření, které si můžete nainstalovat do svého počítače a to integruje položku "Odeslat" kontextové nabídky systému Windows. Poté můžete určitý soubor zaslat ke kontrole VirusTotal přímo z vašeho počítače.

Služba navíc využívá tzv. kontrolních součtů souborů. Takže pokud máte nějaký soubor a znáte jeho kontrolní součet nemusíte jej ani přes internet odesílat, ale stačí zkontrolovat daný kontrolní součet, zda byl již kontrolován a zda obsahoval viry. (Kontrolní součet je jedinečná identifikace určitého souboru dle jeho velikosti či obsahu.) Ostatně pokud soubor který chcete přes VirusTotal kontrolovat již byl kontrolován sama služba jej nekontroluje (můžete jí to ale i "poručit") a nabídne vám zobrazení výsledky předešlého testu. Můžete tak ušetřit čas ztrávený nahráváním, ale i následnou kontrolou daného souboru.

Služba omezuje velikost kontrolovaného souboru na 128 MB a poradí si bez problémů i s komprimovanými soubory ZIP.

Kolem a kolem se jedná o velmi zajímavou službu, která se hodí zejména jako doplněk vašeho antivirového programu v počítači. Vlastně se jedná o obdobu služby VirSCAN, která nabízí téměř to samé - možná pouze méně propracované? Na závěr je nutno říct, že VirusTotal výsledky negarantuje a tedy může generovat i chybné (mylné) varování před virem, který v daném souboru není. Pokud tedy vir nehlásí více antivirových programů z testu VirusTotal může se jednat o "falešný poplach".

Výsledek skenování souboru na VirusTotal
Průběh skenování souboru jednotlivými antiviryZpráva, že soubor již byl analyzován v minulostiNahrávání souboru a výpočet kontrolního součtuTechnické detaily analyzovaného souboruHlasování návštěvníků, zda je soubor bezpečný

Přejít na VirusTotal - Není závislý na OS


100 % (1 hlas)12345 (5 = nejlepší) Ohodnoťte VirusTotal
Líbí se vám VirusTotal? :
Operační systém: Není závislý na OS
Jazyk: Český
Instaluje se: Ne

Šťítky: online antivirový skener

Příbuzné šťítky: antivirus, ochrana proti trojským koním, ochrana proti virům

Kód pro sdílení článku: (zobrazit »)

Odkaz:

HTML kód:

Kód do fóra:

Počet komentářů: 1 (Ukaž komentáře) | Přidat komentář |
|
Informační e-mailDoporučit článek kamarádovi / kamarádce (e-mailem)

MP3: Vivaldi , Jaromír Nohavica MP3
Programy: AVG zdarma , avast! Free Antivirus , OpenOffice.org , online ICQ , Verdict Free anglicko český slovník , CCleaner, KMPlayer
Video: Vyprávěj , iVysílání
Ostatní: SMS zdarma do všech sítí , Seriály online , CCCP kompletní video kodeky , Online disk Dropbox s 500 MB bonusem.