Freenet - anonymní sdílení souborů a informací přes internet Funguje na počítači

Freenet je počítačový program i síť pro anonymní sdílení dat a informací jako jsou webové stránky. Dle jeho tvůrce slouží jako obrana proti cenzuře.

Freenet je klient pro téměř všechny operační systémy, tedy i pro Windows a Linux. V zásadě se jedná o výměnnou síť (P2P), která klade důraz na anonymitu a právo na to, nebýt nikým kontrolován a cenzurován. Síť je decentralizovaná a její komunikace je šifrovaná. V zásadě můžete vytváře své vlastní webové stránky přístupné pouze skrze tuto síť, tzv. "freesites", dále můžete sdílet soubory, chatovat a diskutovat na diskuzních fórech. Vše je přitom anonymní.

Při používání Freenet programu dáváte k dispozici část svého místa na pevném disku na který jsou ukládány data a soubory o které je mezi ostatními uživateli zájem. Program vytváří anonymitu pomocí komunikace a posílání dat skrze jednotlivé uzly této decentralizované sítě, kdy navíc přenášení dat mezi těmito uzly je šifrováno. Je tedy velmi těžko odhalitelné kdo a jaké data navíc odkud kam přenášel nebo stahoval. Program si celosvětově stáhlo již přes 2 miliony uživatelů a používá se například pro šíření cenzurovaných informací v zemích kde není svoboda jako je Čína a Střední Východ.

Program má také funkci "darknet", která umožňuje připojení skrze uživatele, kterým důvěřujete. Tím lze podstatně snížit možnost jakékoliv zranitelnosti. Připojujete se poté ke svým přátelům, přes jejich přátele a tak dále, takže se nemůže stát, že byste se připojili k počítači, který "ovládá" někdo, kdo chce zjistit co a kam posíláte.

Stáhnout Freenet (14,8 MB) - Win XP, Win Vista, Win 7


12345 (5 = nejlepší) Ohodnoťte Freenet
Líbí se vám Freenet? :
Operační systém: Win XP, Win Vista, Win 7
Jazyk: Anglický
Instaluje se: Ano
Jednoduchá instalace: Ano

Kód pro sdílení článku: (zobrazit »)

Odkaz:

HTML kód:

Kód do fóra:

Počet komentářů: 1 (Ukaž komentáře) | Přidat komentář |
|
Informační e-mailDoporučit článek kamarádovi / kamarádce (e-mailem)

MP3: Vivaldi , Jaromír Nohavica MP3
Programy: AVG zdarma , avast! Free Antivirus , OpenOffice.org , online ICQ , Verdict Free anglicko český slovník , CCleaner, KMPlayer
Video: Vyprávěj , iVysílání
Ostatní: SMS zdarma do všech sítí , Seriály online , CCCP kompletní video kodeky , Online disk Dropbox s 500 MB bonusem.