Gorm - profesionální lokalizace aplikací Funguje na počítači

Malá, open-source aplikace Gorm je pokročilým nástrojem pro lokalizaci softwaru. Vyhoví i pro větší projekty a rozhraní je velice intuitivní. Není jej potřeba instalovat.

Programátoři aplikací dobře ví, že někdy je potřeba vytvořenou aplikaci lokalizovat do jiných jazyků. Díky lokalizaci tak máme spoustu softwaru v naší rodné češtině a to kompletně celé rozhraní. Jednou z cest, jak aplikaci lokalizovat, je implementovat soubor INI s překladem a uživatel si tak sám může překlad upravit. Druhou cestou je použít speciální program k tomuto účelu a tím je i představovaný Gorm.

Gorm je aplikace, sloužící k lokalizaci jiných aplikací. Předností je malá velikost a open-source, takže zdatnější programátor si Gorm může upravit, včetně GUI. Umožní přeložit jednotlivé prvky aplikace (menu, dialogy, popisky tlačítek, atd.) do příslušného jazyka. Také zvládá pohodlně definovat speciální znak pro ovládání z klávesnice zkratkami. Jednoduše překladatel sleduje originální text i přeložený a může si vkládat poznámky a tzv. fuzzy překlady, které nebudou ve finální verzi použity. S aplikací Gorm je možné přeložit i velmi komplikované aplikace.

Vstupem pro překlad jsou PO soubory, obsahující jednotlivé položky rozhraní a poté je možné začít s překladem. V programu poté se načtou jednotlivé položky a je možné začít s překladem. Zajímavostí je možnost použití auto-překladu do angličtiny, němčiny a francouzštiny, ještě zajímavější je možnost propojit vstupní PO soubor s Google Translatorem a nechat přeložit prvky automaticky. Orientačně to může být velmi dobré, ovšem doporučuji poté překlad doladit, přece Google Translator není „tak zběhlý" v sémantice, zvláště naší složité češtiny.

Gorm nabízí:

  • profesionální open-source aplikace pro lokalizaci softwaru
  • možnost paralelního překladu, vkládaní poznámek a fuzzy překladů pro orientaci
  • souběžný náhled na originální text i překlad
  • možnost propojit Gorm s Google Translatorem pro automatický překlad
  • propojení se zdrojovým kódem programu
  • vkládání znaků pro podtržená písmena pro klávesové zkratky

Gorm je malý, o to však propracovanější program sloužící k lokalizaci aplikací. Je poskytován zdarma, včetně zdrojových kódů a je bez instalace. Gorm je unikátní nástroj v této oblasti pro efektivní překlad aplikací. Na program jsem narazil v souvislosti s hledáním překladů matematického programu Graph, který obsahuje více než 20 jazykových verzí rozhraní. Dostupný pouze pro Windows.

Stáhnout Gorm (1,12 MB) - Win 2000, Win XP, Win Vista, Win 7


12345 (5 = nejlepší) Ohodnoťte Gorm

Líbí se vám Gorm? :
Operační systém: Win 2000, Win XP, Win Vista, Win 7
Jazyk: Anglický + Německý
Instaluje se: Ne

Kód pro sdílení článku: (zobrazit »)

Odkaz:

HTML kód:

Kód do fóra:

Počet komentářů: 1 (Ukaž komentáře) | Přidat komentář |
|
Informační e-mailDoporučit článek kamarádovi / kamarádce (e-mailem)

MP3: Vivaldi , Jaromír Nohavica MP3
Programy: AVG zdarma , avast! Free Antivirus , OpenOffice.org , online ICQ , Verdict Free anglicko český slovník , CCleaner, KMPlayer
Video: Vyprávěj , iVysílání
Ostatní: SMS zdarma do všech sítí , Seriály online , CCCP kompletní video kodeky , Online disk Dropbox s 500 MB bonusem.