JADE - vývojové prostředí pro multiagentové systémy Funguje na mobilu Funguje na počítači

Vývojové prostředí pro programování softwarových agentů a celých multiagentových systémů (MAS). Je volně dostupné jako open-source. Pro stažení je nutná registrace uživatele.

Článek navazuje na Agent UMBC, což je web věnovaný agentům a MAS. Paradigma přístupu MAS umožní programovat softwarové MAS. K tomu je potřeba vhodné vývojové prostředí a JADE je jedním z nich. JADE (Java Agent Development Framework) je prostředí, tzv. middleware jako vrstva mezi OS a koncovými aplikacemi. Je vyvořeno v jazyce Java, který sehodí pro vývoj MAS, už jen z ohledu na přenositelnost kódu mezi systémy. JADE umožňuje tvorbu agentově orientovaných aplikací, například pro moduly IS či databázové aplikace. Podporuje různé architektury MAS (dle centralizovanosti) a komunikace je v souladu s FIPA, což je orgranizace, jež standardizuje meziagentovou komunikace dle KQML či ACL. Lze využít konverzační protokoly (aukce, negociace, apod.). Každý agent je odvozen od základní třídy Agent. Přestože JADE je primárně určen pro J2EE (tedy rozšířená edice Java Enterprise Edition), prostředí umožní vývoj i na mobilních platformách. (J2ME).
JADE nabízí:

  • výkonné open-source vývojové prostředí pro tvorbu aplikací založených na MAS
  • díky jazyce Java jsou agenty skutečné mobilní a nezávislé na platformě
  • podpora různých architektur MAS, komunikace dle FIPA a kooperace kódu
  • agenty využívají komunikační akty jako komunikační prvek ("povídají si mezi sebou")
  • obsah zpráv lze konvertovat do univerzálního XML formátu
  • vývoj a provoz i na mobilní platformě

JADE je výkonné vývojové prostředí pro agentově orientované programování (AOP) a těží z výhod OOP a jazyka Java, kteý je nezávislý na operačním systému. K provozu JADE a javovských aplikací vůbec je nutné si z webu Oracle stáhnout balík JRE (pro spuštění aplikací) a JDK pro vývoj. JADE je pro ty, kteří potřebují navrhnout rozsáhlé aplikace koncipované jako agenty v různých architekturách a požadují modularitu modulů. Na webu je k dispozici PDF příručka a množství souvisejících informací.

Download stránka ke stažení JADE - Win 2000, Win XP, Win Vista, Win 7, Linux, J2ME (MIDP, Java)


12345 (5 = nejlepší) Ohodnoťte JADE

Líbí se vám JADE? :
Operační systém: Win 2000, Win XP, Win Vista, Win 7, Linux, J2ME (MIDP, Java)
Jazyk: Anglický
Instaluje se: Ano
Jednoduchá instalace: Ano

Kód pro sdílení článku: (zobrazit »)

Odkaz:

HTML kód:

Kód do fóra:

Počet komentářů: 0 (Ukaž komentáře) | Přidat komentář |
|
Informační e-mailDoporučit článek kamarádovi / kamarádce (e-mailem)

MP3: Vivaldi , Jaromír Nohavica MP3
Programy: AVG zdarma , avast! Free Antivirus , OpenOffice.org , online ICQ , Verdict Free anglicko český slovník , CCleaner, KMPlayer
Video: Vyprávěj , iVysílání
Ostatní: SMS zdarma do všech sítí , Seriály online , CCCP kompletní video kodeky , Online disk Dropbox s 500 MB bonusem.